header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Club Nieuws

HOE WERKT ZAALHOCKEY?

Nieuws afbeelding 6-11-2023

Wat is zaal hockey nou eigenlijk, want het is als je kijkt naar veld hockey is het een totaal ander spelletje. De regels zijn anders en je mag ook een stuk minder dan op het veld. Ook hierbij heb je hele andere verschillende tactieken en je hebt ook nog eens minder spelers op het veld.

DE HOCKEYSTICK

Bij het zaal hockeyen heb je een totaal andere stick in vergelijking met een veld stick. Een veld stick is namelijk redelijk dik en breed en een zaal hockeystick is heel erg dun. Daarbij wordt een houten zaalhockeystick nog wel wat vaker gebruikt dan een houten veld stick, maar de zaalsticks zijn tegenwoordig natuurlijk nog wel het meeste van kunststof gemaakt.

ZAALHOCKEYHANDSCHOEN

Een zaal hockeyhandschoen is verplicht en erg belangrijk tijdens het zaalhockeyen. Daarnaast kan het echt heel erg goed ervoor zorgen dat jij je hand niet breekt. Ook zorgt het ervoor dat jij een stevig blok kan zetten zonder dat jij je handen openhaalt aan de vloer. Zelf heb ik één keer een bal zo hard op mijn duim gekregen dat ik naar het ziekenhuis moest. Daarna zeiden ze dat zonder zaalhandschoen mijn duim waarschijnlijk gebroken zou zijn geweest.

HET TEAM

Het team bestaat bij zaalhockey uit een stuk minder personen dan op het veld. Bij zaalhockey heb je namelijk 6 spelers per team inclusief keeper en op het veld heb je er 11 per team. Daarbij is het zaalveld ook een stuk kleiner dan op het normale hockey veld en heb je dus minder man nodig.

ZAALHOCKEY REGELS

De zaalhockey regels zijn in vergelijking met de veld hockey regels totaal anders. In het spelregelboekje 2023 zaalhockey dat de arbitrage commissie heeft gemaakt, vind je all regels voor de zaal terug.

SCOREN

Naast plezier maken en veel leren, is scoren is natuurlijk ook in de zaal een belangrijk onderdeel. Scoren in de zaal kent ook haar eigen regels. Je mag bijvoorbeeld niet liggend de bal erin tikken of een bal die hoog naast wordt geschoten erin tippen. Je kunt dus eigenlijk alleen scoren door een goed direct schot of door een tip in laag over de grond.

VERPLICHTE ACCESSOIRES

Naast een zaalhandschoen die verplicht is en een stick natuurlijk moet je ook altijd nog een bitje in. Een bitje blijft belangrijk ook in de zaal als de bal niet hoog mag (behalve op goal). Een bal kan namelijk nog steeds gemakkelijk via je stick omhoog springen en tegen je gezicht of tanden aan komen. Daarnaast zijn je scheenbeschermers ook nog steeds verplicht, want je wilt die blauwe plekken natuurlijk wel voorkomen. Daarbij moet je ook zaalschoenen hebben en mag je niet met een veld stick spelen.

Bron: Hockeyweekly.nl

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws